Fördelar med simning – Varför är det bra att simma?
Simning är en träningsform med många fördelar. Förutom att stärka både muskler och organ är kaloriförbrukningen för en timmes simning nästan lika hög som för en timmes löpning, fast utan belastningen på leder och skelett.
Det här är dock långt ifrån de enda fördelarna med simning. Nedan går vi igenom några fler som kan vara bra att känna till och som kanske kan motivera dig att testa på denna typ av träning.
1. Effektiv träning för hela kroppen
En av de främsta fördelarna med simning är att du tränar hela kroppen, från topp till tå, oavsett simstil. Simning gör dig därmed både stark och uthållig samtidigt som det tonar dina muskler.
Eftersom du använder hela kroppen bränner simning dessutom en hel del kalorier. En person som väger cirka 70 kg och simmar i måttlig hastighet bränner faktiskt omkring 400 kalorier i timmen.
2. En skonsam träningsform
Trots att simning ger så effektiv träning är det en mycket skonsam träningsform med minimal belastning på leder och skelett. Det gör det den lämplig även för personer med artrit, funktionsnedsättning eller skador som gör det svårt att utföra mer explosiva övningar. Även gravida kan simma ända in i nionde månaden.
3. Stärker lungor och hjärta
Att simma stärker dels dina muskler, men också dina inre organ eftersom pulshöjande aktiviteter är viktigt för både hjärt- och lunghälsan. Det kan nämligen minska blodtrycket samt hålla blodsockret på en stabil nivå.
Forskning visar att simmare faktiskt har drygt 50 procent lägre risk att dö i förtid jämfört med inaktiva personer.
4. Passar alla åldrar
Eftersom simning är en så pass skonsam träningsform kan den vara extra passande för äldre personer som vill hålla sig i form. Det har även visat sig att den kognitiva förmågan bland barn som simtränar regelbundet utvecklas snabbare, vilket bland annat ökar deras inlärningsförmåga.
5. Minskar risken för sjukdomar
Visste du att hela 80 procent av alla européer över 65 år har någon form av kronisk sjukdom? Regelbunden motion kan dock faktiskt minska risken att drabbas av diverse sjukdomar med upp till hela 60 procent.
Bara 30 minuters motion om dagen i ett medelhögt tempo räcker för att uppnå de positiva effekterna med träning. Faktum är att längre och hårdare pass istället kan öka risken för smärta och värk.
6. Simning kan vara ett äventyr
Som du säkert förstår vid det här laget är simning bra för hälsan på en rad olika sätt. Men bortsett från det kan simning vara en rolig hobby - faktiskt ett helt äventyr om du så vill det.
Jari Cennet Tammi är ett bra exempel på en person som använder simningen på detta sätt. Han har nämligen som mål att slå världsrekord i unsupported simning genom att simma 50 mil från Stockholm till Helsingfors. Läs gärna denna intervju med Jari hos Beredd.se och låt dig inspireras av hans passion för simning.
7. Förbättrar sömnen
Simning kan också vara något att testa för dig som lider av sömnproblem, något som är extra vanligt längre upp i åldrarna. Det har nämligen visat sig att simning, likt många andra pulshöjande aktiviteter, kan ha en positiv effekt på sömnen.
Jämfört med exempelvis powerwalks och löpning är dock simning som tidigare nämnt en mycket mer skonsam träningsform. Därmed är den extra passande för dig som inte vill eller har möjlighet att utföra med intensiva fysiska aktiviteter.
8. Bra mot stress
Slutligen kan regelbunden simning vara ett bra sätt att hantera stress. I en studie med 101 deltagare uppgav 44 personer att de upplevde stress på grund av sin hektiska vardag. Efter att ha simmat uppgav endast 8 deltagare att de fortfarande kände sig stressade.
Det krävs fortfarande forskning på området, men det mesta tyder på att simning kan vara ett kraftfullt och effektivt sätt att lindra stress.
Andra inlägg
- Hjärnhälsa och livsstil
- Vad är skillnaden mellan fettlösliga och vattenlösliga vitaminer?
- Fördelar med att Sluta Röka - För en Bättre hälsa
- Vad är skillnaden mellan kiropraktor och naprapat?
- 5 hälsoprodukter som kan ge dig extra ork
- Främja en hälsosam arbetsplats
- CBD olja används för personer med psykisk ohälsa
- Vad är det för skillnad på att vara vegan och att vara vegetarian?
- Varför avstå från Nestlé?